Diabet zaharat

Measuring blood glucose: Practices, pitfalls and priorities este o monografie scrisa de

Profesorul Sir K George MM Alberti, director national al Emergency Access si Profesor emerit al Universitatii de Medicina Newcastle Medical School, si de catre

Profesorul Jacky Burrin, profesor la Experimental Endocrinology William Harvey Research Institute Queen Mary University of London.

Lucrarea abordeaza toate aspectele delicate legate de analiza glicemiei. Profesorul Alberti mentioneaza: Sistemele HemoCue pentru determinarea glicemiei in sange combina precizia, acuratetea laboratorului cu obtinerea unui rezultat rapid si usor.

 

 

 

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice epidemiologice din lume. In SUA diabetul este pe locul sapte intre afectiunile cauzatoare de moarte. Epidemia de diabet din lume nu ocoleste nici Romania, unde numarul persoanelor cu diabet este foarte mare, peste un milion, dintre care numai jumatate sunt depistate.

 

Diabetul nu se manifesta in etapa de debut – de aceea 50% dintre cei  50.000 noi diabetici care sunt descoperiti anual in tara noastra prezinta deja o complicatie cronica (ceea ce inseamna ca diabetul s-a instalat cu cel putin 2-3 ani inainte).

 

Diabetul este o boala metabolica, definita de o hiperglicemie (glucoza in sange)  cronica, asociata cu modificari majore ale metabolismului glucozei in organism. Glucoza este substanta energizanta pentru organism. Absorbtia glucozei din sange este facilitata de catre insulina  secretata de pancreas.

In cazul diabetului, glucoza ramane in sange si/sau este eliminata prin urina, din cauza unei insuficiente relative a secretiei de insulina.

 

Factori care  favorizeaza aparitia diabetului: ereditatea, obezitatea, stresul, stilul de viata, malnutritia.

 

Simptome ale diabetului: senzatie accentuata de foame, de sete, urinare abundenta, oboseala, pierdere in greutate nejustificata, infectii frecvente, vindecare lenta a ranilor, furnicaturi la nivelul membrelor, tulburari de vedere.

 

Complicatii: obezitate, hipertensiune arteriala, boli de rinichi, de inima, de ochi, de nervi, arteroscleroza, picior diabetic, etc

 

Tipuri:

·        Diabet tip 1 (insulino-dependent) sau juvenil (mai ales la copii, tineret).

·        Diabet tip 2 (non-insulinic) sau adult, cca 90 % din total diabetici.

Diabet gestational apare in cursul sarcinii. Testarea glicemiei la gravide se face periodic, dar mai ales intre saptamanile 24 si 28 de sarcina pentru a evita aparitia hiperglicemiei, cu urmari maternale si fetale grave (creste mortalitatea). Diabetul dispare dupa nastere, dar mama e predispusa la diabet in cursul vietii. Fatul e predispus la afectarea sistemului nervos central, cardiopatie congenitala, malformatii ale scheletului, ale tractului digestiv, ale cailor urinare. Nou-nascutii, sugarii si copii mici cu mame diabetice sunt predispusi si la hipoglicemii – cu risc de dezvoltare inadecvata a creierului si sechele pe termen lung in evolutia intelectuala ulterioara.

Varstnici: diabetul de maturitate (40 ani) sau tardiv (65-70 ani) poate genera complicatii majore.

Barbatul diabetic are un risc dublu de a suferi de boli cardiovasculare, iar femeia diabetica – risc triplu.

 

Nu se cunosc cauzele exacte ale diabetului zaharat si nici nu exista remedii care sa vindece aceasta boala definitiv.

 

Specialistii recomanda auto-controlul periodic al glicemiei, in cadrul medicinei preventive deoarece  simptomele diabetului apar in timp si pot trece si cativa ani pana cand boala e depistata. Cu cat diabetul este depistat mai din timp, cu atat tratamentul pentru prevenirea complicatiilor este mai eficient.

 

Diabetul zaharat trebuie strict supravegheat de medic.