Anemie

Asculta semnalele subtile ale organismului

Asculti atent când o persoana îti spune ca se simte slabita, are mai putina energie decât în mod normal sau, în cazuri severe, simte o durere usoara de cap sau chiar ameteala atunci când se ridica. Fiecare din aceste situatii poate indica anemie. Anemia este caracterizata de o reducere sub valorile normale a concentratiei de hemoglobina (Hb) în sânge si poate fi un simptom al problemelor de nutritie, boli cronice, pierderi de sânge, hemoliza sau cancer. Anemia, nu numai ca indica prezenta unei boli, dar reduce semnificativ abilitatea pacientului de recuperare dupa o boala si refacerea completa.

Anemia este un simptom de boala, nu o boala în sine. În mod normal, concentratia de hemoglobina ramâne constanta pentru un anumit individ iar o schimbare a nivelului de hemoglobina a unui pacient este un semn clar ca ceva este în neregula, chiar daca valoarea este destul de mult peste cea care este considerata ca un indicator general de anemie. Tratarea anemiei cauzata de deficienta de fier sau vitamina B12 este relativ simpla iar pacientii simt destul de repede o îmbunatatire semnificativa. Totusi, schimbari ale nivelului de hemoglobina pot sugera hemoragii interne, o tumora gastro-intestinala sau o boala cronica a ficatului – toate conditii serioase care necesita un tratament medical de urgenta.

Ce cauzeaza anemia?

Anemia este o consecinta fie a unei productii de celule rosii mai mica decât normal sau a hemoglobinei, fie a unei distrugeri sau micsorari a vietii celulelor rosii. Productia de celule rosii si a hemoglobinei este un proces complex, un proces care poate fi afectat de multe stari congenitale sau dobândite.

1. Lipsa fierului este cea mai comuna cauza a anemiei. Iata câteva motive majore ale lipse fierului:

• Sarcina sau cresterea rapida în copilarie sunt perioade când organismul are nevoie de mai mult fier decât în mod obisnuit
• Menstruatie abundenta
• Absorbtia precara a fierului datorita unei boli intestinale, e.g. boala celiaca si boala lui Crohn
• Hemoragie intestinala.
• O pierdere masiva de sânge poate cauza anemie. În unele cazuri sângerarea poate fi usoara sau intermitenta, pacientul nefiind constient de aceasta.
• O dieta saraca, continând o cantitate insuficienta de fier.

2. Exista multe alte cauze ale anemiei, inclusiv:

• Lipsa anumitor vitamine, cum ar fi acidul folic si vitamina B12
• Probleme ale celulelor rosii, talasemia, anemie falciforma si anemie hemolitica. În toate aceste cazuri celulele rosii ale organismului sunt fragile si se fragmenteaza usor în fluxul sanguin.
• Probleme ale maduvei spinarii si leucemia sunt cazuri iesite din comun, dar cauzeaza anemie.
• Alte probleme cum ar fi artrita reumatoidala, HIV, cancer si inactivitatea rinichilor pot cauza anemie.

În multe tari un test al hemoglobinei este considerat a fi un important indicator al sanatatii si este utilizat ca ajutor în diagnosticare pe parcursul examenelor fizice anuale. Acest test de rutina de laborator poate servi ca indicator de inceput al unei boli sau pentru a asigura pacientul ca rezultatele acestuia se situeaza între valorile normale.

Testarea anemiei

Primele teste de screening a anemiei masurau hemoglobina si hematocritul. Nu este nevoie sa se masoare si hemoglobina si hematocritul deoarece s-a dovedit clar faptul ca hemoglobina si hematocritul variaza direct proportional una fata de cealalta în majoritatea cazurilor. Mai mult, hemoglobina furnizeaza o indicatie mai rapida si este considerata în general ca fiind un test superior deoarece tehnicile de hematocrit pot da erori. Hemoglobina este de asemenea un indicator mai sensibil al anemiei decât hematocritul, nefiind afectata de variatii ale dimensiunilor celulelor rosii în cadrul aceluiasi specimen.

Un alt test obisnuit de screening este hemoleucograma si detine clar un loc important în testarea anemiei. Totusi exista avantaje evidente în a avea la îndemâna un test simplu, ieftin si exact de detectare a anemiei in cadrul POC fara a efectua o întepatura în vena. Un studiu recent concluzioneaza faptul ca hemoglobina singura este un test valoros în depistarea anemiei, iar hemoleucograma este necesara numai atunci când anemia este detectata sau când semnele clinice si istoricul pacientului indica necesitatea unor investigatii amanuntite.

O data stabilita existenta anemiei, ar trebui investigata cauza patologica (patogeneza). Daca se lanseaza întrebarile care trebuie si daca a fost efectuat un examen fizic, poate fi observata etiologia (de exemplu, anemia este comuna pe parcursul sarcinii si la femeile care au cicluri menstruale abundente) si se poate confirma, atunci poate fi recomandata terapia necesara cu un minim de investigatii. Daca nu este cazul, trebuie pus la punct un plan de investigare clar cu obiectivul de a descoperi etiologia anormalitatii, fara a mai supune pacientul la costuri ne-necesare.

Anemia la copii

Chiar si o anemie usoara foate duce la o oboseala extrema si interfereaza cu abilitatile unui copil de a activa la scoala sau sa participe la activitati sociale. Pentru copii, deficienta de fier poate cauza întârzieri ireversibile în dezvoltarea mentala si fizico-motorie.

Sa ne protejam copii Apropape 20% din copiii din Statele Unite ale Americii si 80% dintre copiii din tarile în curs de dezvoltare vor fi anemici la un moment dat înainte de vârsta de 18 ani.
Asocierea dintre anemia cauzata de deficienta de fier si functiile mentale, motorii si comportamentale la copii a fost bine stabilita, iar aceste efecte se pare ca dureaza foarte mult, în ciuda corectarii lipsei de fier.
Introducerea laptelui de vaca în primul an de viata reprezinta cel mai mare factor de risc pentru a dezvolta anemia cauzata de deficienta de fier. Laptele de vaca este sarac în fier si deci descreste absorbtia de fier provenita din alte surse de dieta.
Anemia cauzata de deficienta de fier mai este asociata cu o crestere încetinita si poate produce si alte anormalitati sistemice cum ar fi sclerotica albastra, coilonichie (unghii hipocratice), stomatita angulara (uneori însotita de glosita), o susceptibilitate crescuta de infectare si schimbari functionale în tractul gastro-intestinal. O data cu deficienta de fier creste absorbtia de grafit care poate duce la intoxicari.

Femeile si femeile însarcinate

Pierderea masiva de sânge menstrual reprezinta un factor de risc sever pentru producerea anemiei la femeile care nu sunt însarcinate.
La femeile însarcinate, tratamentul împotriva anemiei poate îmbunatati rezultatele sarcinii si starea generala, atât pe parcursul sarcinii cât si dupa.
Femeile prezinta un risc crescut de a prezenta anemie cauzata de deficienta de fier

Necesarul de fier creste pe parcursul perioadelor de crestere rapida si la momentul stabilirii menstruatiei la tinerele fete. Anemia în adolescenta este cel mai adesea datorata lipsei de fier. Adolescentele, preocupate de silueta, de multe ori urmeaza diete care sunt contin cantitati insuficiente de fier; o estimare arata ca una din patru adolescente prezinta lipsa de fier. Un factor de risc important de anemie cauzata de deficienta de fier la femeile ne-însarcinate aflate la vârsta la care pot da nastere la copii este pierderea masiva de sânge menstrual. Alti factori de risc includ folosirea de metode contraceptive intrauterine (care sunt asociate cu pierderea masiva de sânge menstrual), multiparitate, diagnosticari anterioare cu anemie cauzata de deficienta de fier si aportul scazut de fier. Mai multe studii epidemiologice au aratat ca atât concentratiile scazute de hemoglobina cât si cele ridicate sunt asociate cu cresterea reultatelor adverse ale sarcinii, o retardare a cresterii intrauterine, nastere înainte de termen si o greutate scazuta la nastere.
Cercetari efectuate în India arata ca o anemie severa pe parcursul sarcinii este asociata cu un risc crescut de a da nastere unor copii cu o greutate sub normal, rata crescuta a nasterilor premature, nasteri cu complicatii si travaliu prelungit. Cel mai important pas care poate fi facut pentru a reduce incidenta anemiei în timpul sarcinii, este sa se stabileasca daca femeia este anemica înainte de a fi însarcinata si de a trata orice anemie cum se cuvine. Apoi femeia îsi începe sarcina, nu numai cu un nivel normal al hemoglobinei dar si cu rezerve suficiente de fier pentru a preîntâmpina nevoile suplimentare ale sarcinii.

Vârstnicii

Oboseala, ameteala, pierderea capacitatii de concentrare si alte simptome ale enemiei pot contribui la scaderea starii generale bune si la o tolerare scazuta la stres si rani, toate acestea pot avea efecte negative directe asupra starii de sanatate si asupra calitatii vietii persoanelor vârstnice.

Îmbunatatirea calitatii vietii

Anemia nu ar trebui sa fie acceptata ca fiind o consecinta inevitabila a procesului de imbatrânire, deoarece o cauza este gasita la aproximativ 80% dintre pacientii vârstnici cu anemie. Cele mai des întâlnite cauze ale anemiei la vârstnici sunt bolile cronice, deficienta de fier si tulburari de nutritie si metabolice. Anemia dubleaza riscul oamenilor vârstnici de a dezvolta o slabire fizica serioasa care poate eroda abilitatea acestora de a trai independent, conform unui nou studiu epidemiologic. Acest studiu arata ca si o anemie minora reprezinta un factor de risc legat de reducerea abilitatii persoanelor în vârsta de a functiona la capacitate maxima. O scadere a performantei fizice prezice spitalizarea, instalarea unui tratament ambulatoriu ajutat de persoane specializate si mortalitatea.
La pacientii vârstnici, amenia reprezinta o problema care poate justifica morbiditatea si mortalitatea. De asemenea are un efect negativ asupra calitatii vietii. Descoperiri recente au aratat ca anemia poate duce la complicatii cardiovasculare si neurologice, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva si afectarea functiilor cognitive. În plus, anemia poate duce la o scadere a functiilor fizice; de exemplu, poate cauza lipotimie si lesin. Datele disponibile au demonstrat ca o identificare din timp si o tratare a anemiei la vârstnici reduce morbiditatea si mortalitatea.
În absenta unei probleme cardiovasculare fundamentale, anemia severa poate duce la insuficienta cardiaca congestiva. În prezenta unei boli cardiace, în special boli arteriale coronariene, anemia poate înrautati angina pectorala si poate contribui la o incidenta crescuta a altor complicatii cardiovasculare.

Diabeticii

Anemia este un indicator cheie al complicatiilor disfunctionale renale; totusi majoritatea pacientilor cu diabet sunt rar testati pentru anemie si nu sunt constienti de legatura existenta dintre anemie si bolile renale.

Anemia este o stare comuna asociata diabetului

Anemia este o stare comuna asociata diabetului, mai ales la acei pacienti care manifesta albuminurie sau o functionare redusa a rinichilor. Si alti factori mai pot contribui la cresterea riscului de anemie la pacientii cu diabet. Un studiu recent a demonstrat ca anemia este o complicatie comuna a diabetului care apare relativ devreme. Acei pacienti care prezinta un risc ridicat de a dezvolta anemie pot fi identificati rapid.
Anemia are un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor cu diabet. Desi pacientii sunt constienti de prezenta anemiei, totusi constientizarea faptului ca sunt testati regulat pentru anemie este scazuta. Un numar semnificativ dintre cei la care anemia a fost detectata, nu primesc tratament. Este foarte probabil ca anemia la pacientii diabetici sa fie nerecunoscuta, nedetectata sau netratata. Având în vedere faptul ca pacientii cu diabet nu se preocupa de anemie sau sa caute informatii despre anemie decât daca doctorul lor ridica problema, doctorii sunt factori cheie în cresterea gradului de constientizare a anemiei. O cercetare clinica din S.U.A. a demonstrat ca anemia este un factor independent de risc atât pentru insuficienta renala terminala cât si pentru insuficienta cardiaca congestiva. Rezultatele mai sugereaza ca fie prevenirea sau corectarea anemiei pot reduce incidenta insuficientei renale terminale si a insuficientei cardiace congestive la pacientii cu tipul 2 de diabet zaharat si nefropatie.