Specificatii tehnice

Specificatii Tehnice

Domeniul de masurare: 0 – 400 mg/dl.

Acuratete: indicele de corelare r > 0,98 în comparatie cu alte metode de laborator

Precizie
: SD < 6 mg/dl

Rezultate:
Fotometrul afiseaza rezultatele într-un interval de 40 – 240 secunde, functie de concentratia glucozei în sânge

Volumul mostrei:
5 µl

Calibrarea:
Fotometrele sunt calibrate din fabrica cu o metoda chimica umeda bazata pe glucozo-dehidrogenaza, folosind hemolizarea si deproteinizarea.

Controlul calitatii: Analizoarele HemoCue Glucose 201 si 201+ au un mod de testare “AUTOTEST” electronic intern. De fiecare data când analizorul este pornit, el îsi verifica automat performanta unitatii optronice a analizorului. Testul este efectuat o data la doua ore daca analizorul este lasat pornit.
Daca verificarea QC este cerut de regulator, acestea ar trebui efectuate folosind probe de control recomandate de HemoCue.
Analizorul Glucose 201+ efectueaza teste de control al calitatii daca aceasta este necesara. De asemenea pastreaza rezultate si masuratori ale controlului calitatii, împreuna cu data si ora pentru pâna la 600 de masuratori. Rezultatele pastrate pot fi tiparite direct cu ajutorul unei imprimante externe sau încarcate într-un PC.
Pentru fotometrul HemoCue B-Glucose este folosita o cuva de control. Aceasta cuva de control contine un filtru de interferenta optica. Este folosita pentru a verifica daca este stabila calibrarea fotometrului, i.e. nu sunt schimbari de la o zi la alta. Valoarea noii cuve de control nu se poate determina decât împreuna cu analizorul cu care va fi folosita.Cuva de control trebuie tinuta în cutia închisa, protejeata de praf si mizerie.Pentru a efectua un control functional al întregului sistem HemoCue Glucose (analizor si cuva), trebuie folosita o solutie de control.

Principiul:
Saponina hemolizeaza eritrocitele iar continutul lor este eliberat. a-D-glucoza este transformata in ß-D-glucoza folosind enzima mutarotase. Enzima GDH (glucoza dehidrogenata), specifica pentru ß-D-glucoza, actioneaza ca si catalizator în oxidarea ß-D-glucozei în prezenta NAD (dinucleotid adenin nicotinamidea) pentru a forma NADH. Sistemul enzima GDH/mutarotasa asigura o relatie molara între glucoza libera si NADH produsa. În prezenta NADH, folosind diaforaza ca si catalizator, cromogenul MTT (o sare de tetrazolium) este format ca un formazan colorat. Formazanul colorat este cuantificat fotometric cu o metoda folosind doua lungimi de unda (660 si 840 nm).

Metoda:

1. Banauch, et. al., Z Klin Chem u Klin Biochem, 1975, 13, 101–107;
2. Bergmeyer, Methods of Enzymatic Analysis 1, 1974, Chemie Publishers, Weinheim.

Dimensiuni:

• Fotometrul HemoCue B-Glucose: 160 x 210 x 90 mm (6.29 x 8.25 x 3.54 inci).
• HemoCue Glucose 201 si 201+: 85 x 160 x 43 mm (3.35×6.30×1.69 inci).

Greutatea
:
• Fotometrul HemoCue B-Glucose 1000g (2 pound).
• HemoCue Glucose 201 and 201+: 350 g (inclusiv bateriile)
(0.77 pound).

Energia electrica:
preluata prin adaptorul HemoCue AC sau din baterii interne.Temperatura de lucru: 18-30ºC (64-86ºF).

Specificatiile micro-cuvelor:

Descriere: Cuva este facuta din poliester si poate depozita pana la 5 µL de sânge. Cavitatea cuvei are inclus reactivul depozitat pe peretii sai interni. Proba de sânge este absorbita în cavitate prin microcapilaritate si amestecata imediat cu reactivul. Distanta dintre peretii ochiului optic al microcuvei este de 0,16 mm, care permite determinarea fotometrica a glucozei în sânge nediluat.

Reactivi: Saponina, NAD (dinucleotid adenin nicotinamidea), MTT (metiltiazolildipentuil tetrazolium), polipropilen glicol, clorid de amoniu si fluorid de sodiu. Amestecul de anzime: glucoza dehidrogenaza, diaforaza si mutarotasa.

Depozitare si stabilitate:
Reactivii continuti de micro-cuva HemoCue Glucose sunt sensibili la umezeala si temeperatura. Culoarea reactivilor în stare uscata este galben pal. Depozitarea defectuoasa poate da cuvelor o culoare distincta de maro sau maro-albastrui iar aceste cuve nu trebuie folosite. Deoarece aceasta metoda de testare se bazeaza pe masurarea fotometrica, cuva nu trebuie tinuta de partea care se umple. De asemenea trebuie sterse toate substantele contaminante de pe suprafetele exterioare ale cuvei. Toate cuvele nefolosite trebuie sa ramâna în ambalajul original. Folositi micro-cuvele HemoCue Glucose înainte de data de expirare. Data de expirare este tiparita pe fiecare ambalaj.

Depozitarea cuvelor tinute în flacon:
Depozitati micro-cuvele HemoCue Glucose într-un frigider la 2-8ºC (35-46ºF) sau într-un congelator la -18ºC (-1ºF). Notati: daca flaconul este luat direct din congelator, cuvele trebuie lasate sa ajunga la temperatura camerei (aprox. 30 minute) înaintea analizei. Cuvele tinute într-un flacon desigilat, când sunt tinute la frigider la 2-8°C (35-46°F), sunt stabile timp de 30 de zile. Dupa desfacerea sigiliului, flaconul poate fi tinut la temperatura camerei pâna la 3 zile. Puneti capacul la loc imediat dupa ce cuva este extrasa din flacon.

Depozitarea cuvelor împachetate individual:
Depozitasi micro-cuvele HemoCue Glucose într-un frigider la 2-8 °C (35-46 °F) sau într-un congelator la -18 °C (-1°F). Notati: daca pachetul este luat direct din congelator, cuvele trebuie lasate sa ajunga la temperatura camerei (aprox. 30 minute) înaintea analizei.Cuvele împachetate individual pot fi tinute la temperatura camerei cel mult 3 zile.